Jiřina Šiklová k naší politické kultuře

12.04.2011 10:02

Socioložka Jiřina Šiklová v rozhovoru pro Český rozhlas moc hezky vyjádřila problém, se kterým by se Bílá vlajka mohla utkat na politické úrovni.

Vladimír KROC, moderátor:
To se můžeme vrátit sem zpátky do naší politické atmosféry, že ono vůbec jako umění vést diskusi se nějak zapomnělo, zdá se.
Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka:
Úplně. Já bych řekla, že úplně, protože to, co vidíte třeba v té politice, ale bohužel i tedy v novinách někdy, že lidé místo, aby hledali společně názor, tak tedy toho druhého se snaží nějakým způsobem odrovnat. Já si vzpomínám, takhle to znám spíš z knížek, byla to tedy Akademická YMCA, kde se doslova ti lidé učili argumentovat tak, aby toho druhého neshodili, ale aby někam došli. A jestliže někdo prohlásil, je to můj názor, dospěl jsem k tomuhle názoru, tak to bylo v pořádku. I když ten druhý s ním nemusel třeba souhlasit, tak se ho snažil pochopit. Obávám se, že dneska tady snaha pochopit toho druhého je opravdu minimální.

 

O chuti veřejnosti sledovat dnešní kauzy v politice nám Jiřina Šiklová říká:
Marnost nad marnost, a že je to něco podobného, co kdysi říkával Luboš Dobrovský ještě za tedy minulého režimu: "My si necháváme vnucovat témata, o čem se vůbec to ÚV KSČ a Husák baví. A proč se o to zajímáme." A tehdá velice často vznikala jakási paralelní polis, což byl teda termín Václava Bendy, kdy ti lidé si stačili ve svém jakémsi mikroklimatu. Myslím si, že se to dneska taky tak vytváří, že lidé už nesledují. (...) A vidím, že ti lidé si tam žijí problémy, které je zajímají. Také souvisejí s politikou, ale to, co je, tyhle ty kauzy a pseudokauzy, to se tak bere, i když je to otištěno ve velice solidních novinách, se to bere jako prostě bulvár nebo škvár.

 

ZDROJ: https://www.rozhlas.cz/jaktovidi/prepisy/_zprava/875685

Diskusní téma: Jiřina Šiklová k naší politické kultuře

Morálka lidství

MUDr.Vlastimil Kubeš 13.06.2015
Se stále novou úpravou o tomtéž.

Morálka lidství

MUDr.Vlastimil Kubeš 01.06.2015
Od Adama k absolutní pravdě.

Přidat nový příspěvek

Vítejte na stránkách mezilidského neoficiálního hnutí Bílá vlajka. Pokud vás zajímá, co má tento symbol v našem pojetí vyjadřovat, přečtěte si stránku "o nás", eventuálně články na mém osobním blogu. Jestliže se vám cokoli z tohoto podniku nebude líbit, budeme rádi, když se s rozumnou kritikou obrátíte nejprve přímo na nás, případně nám dáte vědět, kde si můžeme kritiku přečíst, abychom se z ní mohli poučit. Všem návštěvníkům a sympatizantům děkuji za pozornost a participaci.

 

Otázky a odpovědi

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Kontakt

Bílá vlajka sinjorowolf@gmail.com