Rozhořčení z nespravedlnosti

15.07.2011 09:32

Jak jsem již napsal v některém z předešlých příspěvků, jsem zásadně pro snižování efektu přihlížejícího. Každého, kdo by se chtěl připojit mezi nás, nositele bílých vlaječek, bych velmi rád povzbudil k intenzivnějšímu vnímání vlastí odpovědnosti. Odpovědnosti jakožto odpovídání na velké křivdy na sobě i jiných, stejně jako na běžné situace dějící se každý den v našem okolí. K tomu Platón:

Justice will only exist where those not affected by injustice are filled with the same amount of indignation as those offended.

- "Spravedlnost bude existovat pouze tam, kde ti nepostihnutí nespravedlností budou naplněni stejným množstvím rozhořčení, jako ti postihnutí." (Omlouvám se za vlastní překlad, ale v angličtině jsem nikde nenarazil na odkaz na dílo, tudíž jsem nemohl čerpat z profesionálního překladu.)

Proto jestliže se někdo jednou odhodlá přihlásit se k ideji Bílé vlajky nebo ji bude chtít prosadit do nějaké oblasti společenského fungování, pokuste se, prosím, co nejpečlivě rozlišovat mezi správným a nesprávným. Odvažte se vždy za to správné postavit, ačkoli to pro vás vůbec nemusí být výhodné. Pokud bude vámi odsuzovaná nespravedlnost vzdálená a ne přímo zakoušená, snažte se vynalézt co nejspolehlivější prostředky rozlišování skutečné nezaujatosti přenosu zprávy k vám. Neopovažujte se dát slovo pouze jedné straně.

 

Diskusní téma: Rozhořčení z nespravedlnosti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Vítejte na stránkách mezilidského neoficiálního hnutí Bílá vlajka. Pokud vás zajímá, co má tento symbol v našem pojetí vyjadřovat, přečtěte si stránku "o nás", eventuálně články na mém osobním blogu. Jestliže se vám cokoli z tohoto podniku nebude líbit, budeme rádi, když se s rozumnou kritikou obrátíte nejprve přímo na nás, případně nám dáte vědět, kde si můžeme kritiku přečíst, abychom se z ní mohli poučit. Všem návštěvníkům a sympatizantům děkuji za pozornost a participaci.

 

Otázky a odpovědi

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Kontakt

Bílá vlajka sinjorowolf@gmail.com