Inspirace Machovcem

03.08.2011 11:37

Co může představovat Bílá vlajka v politice?

Ve své přednášce o toleranci Milan Machovec vyprávěl o zážitku ze svých studijních let, kdy při jednom kurzu hovořil vysoký komunistický "potentát" o probíhajících volbách v Americe, kde proti sobě stál mladý Kennedy a ostřílený Nixon. Rozebíral volební programy a sliby obou kandidátů a následně žáky ujistil, že v podstatě oba dva přinášejí totožná řešení. Jediný zřetelný rozdíl mezi postoji obou mužů shledal tento býalý představitel naší státní moci v tom, že zatímco Kennedy skutečně věřil tomu, co říkal, Nixon pouze říkal to, o čem si myslel, že by mu mohlo vyhrát volby. A to prý nakonec není žádný rozdíl a výsledek vyjde nastejno. To se ale Machovec zvedl a povídá, že to je přece setskakramentský rozdíl! Že pouze s člověkem, který hovoří pravdivě a upřímně, v souladu se svým svědomím, lze uzavírat smlouvy.

Proto bych už dávno uvítal skutečný nezávislý zdroj informací o možném stavu svědomí jednotlivých politiků, který by mi trochu pomohl vyznat se v lese všech těch lidí, kteří to "myslí upřímně". Nic složitého, vlastně jen takový "index" konzistentnosti jeho názorů a případné upozornění na úskoky, vypočítavost a rozpory mezi svými postoji a prohlášeními a svým skutečným hlasováním či jednáním atd.

Lze mít nějaký nadstranický kodex, ke kterému by se mohli skutečně svědomití politici přihlásit, který by svým způsobem zajišťoval tuto otevřenost a upřímnost jednotlivce? Například že by přihlášení se ke kodexu zároveň znamenalo i přijetí možných trestů za jeho dokázané porušení? Třeba useknutí prstu? :) Nebo radši něco v rámci platných zákonů ČR..

Diskusní téma: Inspirace Machovcem

testy

saurus 24.07.2012
Do jisté míry by mohly pomoci obyčejné psychologické testy - prostě set osobnostních testů s veřejným výstupem.

Přidat nový příspěvek

Vítejte na stránkách mezilidského neoficiálního hnutí Bílá vlajka. Pokud vás zajímá, co má tento symbol v našem pojetí vyjadřovat, přečtěte si stránku "o nás", eventuálně články na mém osobním blogu. Jestliže se vám cokoli z tohoto podniku nebude líbit, budeme rádi, když se s rozumnou kritikou obrátíte nejprve přímo na nás, případně nám dáte vědět, kde si můžeme kritiku přečíst, abychom se z ní mohli poučit. Všem návštěvníkům a sympatizantům děkuji za pozornost a participaci.

 

Otázky a odpovědi

Nebyly nalezeny žádné otázky.

Kontakt

Bílá vlajka sinjorowolf@gmail.com